Constructiestaal

Uit Hondekop MAT54 in 3D
Versie door WikiBaas (overleg | bijdragen) op 14 apr 2022 om 16:26 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Materiaal Header}} |- | style="text-align:justify;" | ==Algemeen== Het meest toegepaste staaltype is constructiestaal Fe 360 (St 37). “360” achter Fe staat voor een minimum treksterkte van 360 Nm, “37” achter St (staal) staat voor 37 kgf/cm2. Dit is een oude Duitse vermelding. Vrijwel alle niet gespecificeerde staalproducten zijn gemaakt van dit Fe 360 of equivalente legeringen. Indien er geen speciale eisen worden gesteld aan de constructie dan wor...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Algemeen

Het meest toegepaste staaltype is constructiestaal Fe 360 (St 37). “360” achter Fe staat voor een minimum treksterkte van 360 Nm, “37” achter St (staal) staat voor 37 kgf/cm2. Dit is een oude Duitse vermelding. Vrijwel alle niet gespecificeerde staalproducten zijn gemaakt van dit Fe 360 of equivalente legeringen. Indien er geen speciale eisen worden gesteld aan de constructie dan wordt er gekozen voor Fe 360.

Er zijn ook soorten met betere mechanische eigenschappen. Deze verhoging wordt niet bereikt door een wijziging in de chemische samenstelling maar meer door een betere thermo-mechanische behandeling van het staal wat met name een fijnere microstructuur tot gevolg heeft. (Voorbeeld: Fe 510 of St 52)

Bij de sterkere staalsoorten bestaat het risico op het ontstaan van waterstofbrosheid na het lassen. Dit verschijnsel manifesteert zich in scheurvorming bij het lassen en wordt veroorzaakt door opname van waterstof door het smeltbad. Bij het lassen van deze staalsoorten zijn vocht, vet e.d. uit den boze en moet gelast worden met basische elektroden.